top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Tankovanie v Maďarsku: Maďari radikálne zvyšujú ceny PHM. Hrozí tankovacia turistika?

V Maďarsku Nový rok priniesol aj zvýšenie spotrebnej dane na pohonné hmoty. Koneční spotrebitelia budú tankovať drahšie najprv o 20 forintov a po 15. januári o ďalších 21 forintov. (41 HUF = 0,11 EUR) Maďarský MOL sa totiž rozhodol, že zvýšenie maloobchodných cien prinesie vo dvoch turnusoch, aby šetril peňaženky motoristov. Aj keď od motoristov "vydlabané" peniaze prídu maďarskej štátnej kase vhod, súčasnej politike hrá do karát, že navýšenie ceny PHM môže pripísať na účet Európskej Únie.



Napriek tomu, že sa v Maďarsku výrazne zvyšuje spotrebná daň na pohonné hmoty a zvyšujú sa tak aj ceny pre konečných spotrebiteľov, ceny za benzín sú stále priaznivejšie ako na Slovensku. Stav neplatí pri nafte.

Značka

Palivo

Súčasná cena MAĎARSKO

Súčasná cena SLOVENSKO

Palivo

Značka

Shell, Hungary

Benzin 95

1,478 

1,569 

Benzin 95

Shell, Slovensko

Shell, Hungary

Benzin 100

1,607 

1,789 

Benzin 100

Shell, Slovensko

Shell, Hungary

Nafta

1,552 

1,529 

Nafta

Shell, Slovensko

V strede januára (15.1.2024) pristúpi MOL k druhej etape zdražovania a ceny budú vyššie o ďalších 21 forintov (0,06 EUR). Celá tabuľka XLS. Ak sa ceny na Slovensku nezmenia (očakáva sa zlacnenie), motoristi budú v Maďarsku aj po výraznom zdražovaní tankovať lacnejšie benzín v porovnaní s motoristami na Slovensku.


Tankovacia turistika Slovákov v Maďarsku v roku 2022

Pripomeňme si, že maďarská vláda napriek hroziacim pokutám pristúpila k obmedzeniu tankovať lacnejšie PHM iným národom. Maďarská vláda prijala opatrenie v máji 2022, ktoré zakazovalo občanom iných štátov tankovať na maďarských čerpacích staniciach za zvýhodnené ceny. Toto opatrenie bolo v rozpore s pravidlami EÚ a mohlo byť považované za diskriminačné. Európska komisia vyzvala Maďarsko, aby pozastavilo uplatňovanie tohto opatrenia, kým nebude zabezpečený jeho súlad s právom EÚ. Maďarská vláda však odmietla zmeniť svoje rozhodnutie.


(Podľa správy z Pravdy, Maďarsko vydalo nariadenie, podľa ktorého nemajú nárok na dotované palivo vo výške 480 forintov za liter (1,21 eura) autá so zahraničnými evidenčnými číslami. Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona to znamená, že vozidlá s evidenčnými číslami z iných štátov Európskej únie musia platiť za palivo o 50 až 60 percent viac v porovnaní s vozidlami s maďarskými značkami, čo predstavuje nepriamu diskrimináciu a porušenie pravidiel EÚ)


Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:


Facebook: @stevobodor 

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 



コメント


bottom of page