top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

TA3 pochopila to, čo iní nie. A to si len spomenula na ťahy, ktoré fungujú už desiatky rokov

KOMENTÁR | Už po odvysielaní prvej epizódy Král na ťahu na obrazovke TA3 som mal pocit, že relácia môže zamiešať karty na trhu sledovanosti. O tom, že takáto relácia má na slovenskom trhu svoje miesto som písal v blogu Král na ťahu zamiešal aj karty. Má obsah, nie len ideologické pečiatky. Relácia má presne tie znaky, na ktoré televízie a médiá vo všeobecnosti dnes už zabudli a relácie akoby tvorili pre seba a úzky okruh kamarátov. Práve dnešný stav nekonfrontačnej slovenskej žurnalistiky a odklon od potrieb čitateľov/divákov považujem za hlavný dôvod odchodu obecenstva k dezinfoplátkom.

Reláciu Král na ťahu odvysielala spravodajská televízia TA3 prvýkrát koncom októbra 2023. Vysiela sa v utorok večer a je výnimočná tým, že stoja proti sebe štyria hostia, pričom dvaja z nich reprezentujú rovnaký politický tábor.

Král na ťahu je, iný;

  • je dynamický tým, že sú prítomní štyria hostia v pomere dvaja na dvoch

  • sú prítomní diváci, ktorí politikov konfrontujú s príkladmi z praxe

  • moderátor vedie diskusiu aktívnym zapojením sa do debaty a netvorí len pasívnu kulisu s úlohou čítania otázok

  • relácia aktívne hovorí o relevantných problémoch, ktoré je málo počuť v iných reláciách

  • hovorí o problémoch(!) obyvateľstva, spoločnosti, nerieši ideologické témy

  • je zaradený do programu nezvyčajne v utorok večer. (Dobrý obsah si diváka nájde)

  • relácia je aktívna na sociálnych sieťach a plne berie do úvahy potreby diváka v roku 2023

  • sú do nej zapojení tí, pre ktorých má televízia vysielať. Ľudia.

V týchto dňoch ohlásila TA3 úspech rekordnej sledovanosti relácie Král na ťahu. So 164 tisíc divákmi išlo o najsledovanejší program na TA3. V prípade "malej" spravodajskej stanice ide o úspech, najmä keď si toto číslo porovnáme s číslami iných, už roky zabehnutých politických relácii a do mozgu zarytých značiek.

Televízia

Relácia

​priemer sledovanosti od septembra 2023 do decembra 2023

​TA3

​V Politike

​207 tis (podiel na trhu 19,5%)

RTVS

​O 5 minút 12

​387 tis (podiel na trhu 31,0%)

Markíza

​Na telo

​404 tis (podiel na trhu 30,9%)

​TV JOJ

​Na hrane

209 tis (podiel na trhu 14,3%)


Príčiny úspechu relácie Král na ťahu sú pre mňa pri všetkej skromnosti jasné. Doteraz som o tom, čo ponúka táto relácia písal ako o deficite toho, čo chýba slovenským médiám. Úspech relácie sa dá vysvetliť veľmi jednoducho a mám pri tom nostalgické spomienky.

Viete prečo to pozerajú ľudia? Pretože, sú tam ľudia.

Zástupcovia verejnosti, ostro formulované otázky moderátora a témy zo života. Divák má ihneď pocit, že toto je jeho relácia, pretože sa tu rozoberajú témy zo života. Sú tam diváci, ktorí ich konfrontujú s praxou a moderátor, ktorý je na nich prísny. Diváci sú prítomní aj z oblasti verejného života, ktorá sa viaže ku konkrétnej téme. To znamená, že je v štúdiu zastúpená aj verejnosť z mäsa a kostí a dokonca verejnosť sa môže pýtať ... a pozor, môže neskôr reagovať aj na poskytnutú odpoveď politika. Divák ihneď získava pocit vlastného zastúpenia, čo neponúka žiadna iná relácia na slovenskom trhu.


Metodika je taká istá, ako v prípade obľuby nedeľného obežníka moderátorov Richarda Dírera a Rastislava Ilieva v relácií V Politike na TA3. Netreba vyštudovať štyri filozofické vysoké školy na to, aby sme pochopili, prečo sa táto časť relácie ľuďom páči. Pretože sú tu naformulované problémy spoločnosti do sarkastických viet tak, ako to bežná verejnosť svojimi slovami vyjadriť nedokáže. Moderátori im hovoria z duše: toto potrebujú ľudia.

Je to jednoduché, ale príliš zložité na to, aby tieto jednoduché praktiky pochopili iné televízie a médiá. Myslím si, že;

  • v nedeľňajšej diskusii je tému z minulého pondelka analyzovať už neskoro, najmä keď k nej vzniklo 57 statusov a 168 článkov počas týždňa a divák sa z nich "presýtil",

  • otáčať pero v ruke, nastajlovaný tváriť sa dôležito a prísne, nie je to isté, ako konfrontácia politika s ostrými otázkami zo života,

  • nestačí položiť otázku a nereflektovať na odpoveď respondenta,

  • aby bola relácia pozerateľná dnes musí byť konfrontačná. Medzi politickou diskusiou a nedeľnou kázňou musí byť predsa rozdiel,

  • za absolútny paradox považujem tzv. letnú uhorkovú sezónu, keď televízie prestanú vysielať debaty vraj pre absenciu informácií. O tomto fenoméne som písal v článku Uhorková sezóna. Fakt niečo také existuje?

To, čo vytiahla TA3 nie sú super moderné praktiky, ktoré priniesli novodobí marketéri z prestížnej firmy po desaťročia trvajúcich prieskumoch. Toto sú praktiky normálnej, tradičnej, bežnej novinárčiny, ktorá funguje. Vždy a všade. V printovej podobe, elektronickej podobe, televíznej podobe. A o ktorých som mohol počuť ako mladé ucho v 98.-ôsmom, keď ma šéf televízie Palma vo Fiľakove - Štefan Elek prvýkrát poslal do ulíc urobiť anketu s ľuďmi. Relácia sa volala Hlas ulice a každý týždeň nastoľovala tému, na ktorú sme sa pýtali názory okoloidúcich ľudí. Bola to jedna z najžiadanejších relácií a najlepších ťahov na to, aby sa po meste rozkríklo, že akási televízia začala vysielať. Šéf televízie hovoril, že keď už raz máme televíziu, ľudia sa v nej chcú aj vidieť. Alebo aspoň budú čakať, či v nej neuvidia suseda, otca, brata, sestru ... a tiež chcú vedieť, kto má na čo aký názor. Hotovo. Toto bola veta na ktorú som si spomenul veľakrát počas výroby reportáže pre JOJ a častokrát som vďaka nej videl tému aj tam, kde iní novinári nie.


Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, nezabudnite pozvite ma na kávu.






Comments


bottom of page