top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Špeciálne zložky polície som videl v akcii niekoľkokrát. Ficova ochranka, sa na nich nepodobala

Bol som prítomný na niekoľkých výjazdových zasadnutiach vlády. V Tisovci, absolútne na prvom výjazdovom zasadnutí vlády a potom v ďalších mestách. Na túto udalosť sa "staff" pripravuje niekoľko dní vopred. Prichádzajú ľudia z ochranky, prečesávajú miesta stretnutí, miesta zasadnutí, ale aj ďalšie miesta na ktorých sa udejú stretnutia s premiérom. Na samotnej udalosti sa vytvárajú koridory, kde sa skenujú verejnosť aj novinári pri príchode. Napríklad sme museli ukázať kameru, mikrofón a ďalšiu techniku. Ochranka skúmala, či sú kamera a mikrofón funkčné. Tak sa zisťovalo, či neplnia účel napríklad zbrane. Na mieste je prítomných niekoľko operatívcov. Z nich som mal ja osobne vždy pocit, že by ste pred nimi neprepašovali ani gumipušku. Sú to špeciálne cvičené osoby, ktoré vám z pohľadu odčítajú nekalý úmysel. Niekoľkokrát som videl, ako preventívne prehľadávajú osoby, ktoré sa im nepozdávali. Napríklad aj bezdomovcov, ktorí na stretnutie s premiérom prišli.


Práca tejto zložky ma vždy fascinovala a veľakrát som ich videl aj v akcii. Sú špeciálne cvičení na rôzne udalosti a len málo vecí ich dokáže prekvapiť. To, čo viem od nich je, že napríklad vozidlo s ktorým prichádza chránená osoba má byť pripravená na okamžitý odjazd v prípade hrozby. Šofér je pripravený za volantom a vo vozidle beží motor. Vždy. Vozidlo má mať zabezpečenú odjazdovú cestu, ktorú častokrát zabezpečujú miestni policajti. Auto je v dosahu chránenej osoby. Vždy. Keď sa udeje nebezpečná udalosť, ako prvé sa chránená osoba “vhadzuje” na zadné sedadlo a to aj za cenu, keby jej mali zlomiť končatinu a šofér okamžite šliapne na plyn a odchádza. Ostatné zložky majú povinnosť eliminovať hrozbu už v čase, keď je chránená osoba z miesta preč. Pri takejto udalosti je dohodnuté miesto stretnutia ochranných zložiek, na ktorom sa chránená osoba odovzdáva ďalej. Ochranka chráni osobu aj za cenu straty vlastného života. Sú na to pripravení a týchto pracovníkov som vždy vnímal tak, že túto prácu nerobia pre peniaze. Väčšinou to boli fanatici, v tom pozitívnom slova zmysle.


Vo Veľkom Krtíši počas výjazdového zasadnutia vlády som mal v pláne vyrobiť reportáž o tom, ako zložky na mieste zasadnutia extra chránia premiéra a potom počas presunov autami ho idú dobre že - nie zabiť. Šoféri idú rýchlo a robia nebezpečné manévre. Kolónu s premiérom sme preto prenasledovali a nakrúcali nebezpečné situácie. Toto samozrejme kolóna s ochrankou spozorovala a “poslala” na nás miestnu hliadku, aby nás odstavili. Tí ľudia vedia, čo sa okolo nich deje.


Pri ďalšej reportáži, ktorá bola o prevoze Eura na Slovensku som mal tú česť byť “obeťou” zásahu špeciálnych zložiek. Bolo to pri Lovinobani, reportáž ste mohli vidieť:



To ale, čo ste nevideli, bol zásah policajtov, ktorí nasledoval po tom. Toho času som jazdil na vozidle Fiat Bravo s otvárateľnou strechou. Potom, čo som nakrútil zábery k reportáži, som sa ešte rozhodol počas jazdy odsunúť strechu na aute a urobiť záber na jazdiacu kolónu. Avšak, na toto jeden z vrtuľníkov reagoval, pretože sa presunul nado mňa. Predo mnou išli dve civilné autá. Jedno z vozidiel náhle vybočilo na ľavú časť vozovky kedy som zbadal, že vozidlo ktoré jazdilo pred ním už stojí v mojom jazdnom pruhu. Ja som nemal inú možnosť, len náhle zabrzdiť, "zaflekovať". Hneď ako som LTT zastal bez toho aby som narazil do auta už na mňa policajti mierili s brokovnicami. Všetko sa to udialo v priebehu možno štyroch sekúnd. Policajt si otvoril dvere a pýtal sa, čo som zač. Keď sa vec vysvetlila, že som novinár ešte odvetil, že ich nemám strašiť. Medzi tým, ako som očami pre-ostroval medzi hlavňou brokovnice a jeho zahalenou tvárou, som sa len bojazlivo opýtal, či vážne ja som ten čo straší. Bola to neplánovaná akcia. Nevedeli ako zareagujem. Ale tí chlapi vedeli, čo majú vykonať, aby som sa im v idúcom aute podvolil presne tak, ako to chceli oni.


Veľakrát som videl, ako sa dokázali špeciálne zložky v rôznych situáciách zachovať správne. To nie sú osoby s ktorými chcete byť v konflikte, pretože vás odstavia ešte pred tým, ako vám hlavou prebehne negatívna myšlienka.


Moje skúsenosti absolútne nesedia s tým, čo sme mohli vidieť v prípade postrelenia premiéra Fica. Zložky neprejavili absolútne žiadnu profesionalitu. Na záberoch vyzerajú ako keď vypustíte zajace na pole. Vozidlo, ktoré malo byť pripravené pre chránenú osobu stálo bez šoféra. Potom, čo postreleného premiéra naložili do auta, vodič chcel nasadnúť do vozidla, ale náhle si to rozmyslel. To mi nesedí s tým, čo viem priamo od osôb, ktoré majú na starosti chrániť ústavných činiteľov. Tiež sa mi nezdá, že operatívci nevytypovali podozrivú osobu včas a to z tak malého množstva ľudí. 


A keď som videl, že so strelcom vzniklo video pred tým, ako absolvoval výsluch pred vyšetrovateľom pravdepodobne na policajnej stanici, tak toto rozbombardovalo moje myšlienkové pochody už úplne.



Ak niečo vyšetrovatelia nestrpia, tak to je vyťažovanie podozrivých osôb, svedkov, alebo poškodených pred výsluchom. Túto skutočnosť mi vysvetľovali vyšetrovatelia, že to nemám robiť. A keď mi vysvetlili dôvod, aj som to rešpektoval. Žiaden policajt si dobrovoľne nevezme na triko skutočnosť, že so strelcom vznikne rozhovor na sociálne siete ešte pred tým, ako absolvuje výsluch. Tiež ma vyrušuje, že bezpečnostné zložky štátu boli paralyzované bombovými hrozbami tesne pred streľbou na premiéra. A na páchateľa sa nedošlo, aj keď v takýchto prípadoch sa na páchateľa dôjde. Premiér Robert Fico hovoril pred pár dňami o tom, že má informácie o útoku na vládneho politika. A nemal (mal?) posilnenú ochranku. Tú veľakrát kompetentné orgány posilnia na základe operatívnych informácií častokrát aj poslancom, ktorí ani len netušia, že musia mať na základe nejakých skutočností posilnenú ochranu.


71 ročný dôchodca vystrelí na premiéra päťkrát. Úspešne. Ochranka je viac rozrušená ako dav, ktorý sa po výstreloch ani nerozutekal. Minister vnútra ubezpečuje, že občania sú chránení a sú v bezpečí. Po tomto zlyhaní, naďalej bez mihnutia oka ostáva ministrom vnútra.


Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 


460 views

Comentarios


bottom of page