top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Patria vlajky cudzích štátov a odznaky do spravodajstva?

Slovensko je na tom najhoršie v prípade počtu percent obyvateľstva, ktoré verí konšpiračným teóriám. Pred nami sú všetky členské štáty Európskej únie, až 56% Slovákov verí konšpiračným nezmyslom. Čo dokážu hoaxy a dezinformácie sme videli počas pandémie, vidíme počas vojny a ich sila vyvrcholila na Slovensku, počas streľby na Zámockej ulici v Bratislave.


Ľudia na Slovensku dávajú prednosť dezinformačným plátkom rôzneho druhu. Už v roku 2017 po výskume SAV bolo jasné, že relevantné médiá stratili na Slovensku svoje renomé. Je otázne, či si ho u tejto časti populácie dokážu ešte získať späť, alebo čitateľov budú ďalej strácať. Trend ukazuje, že čitateľov normálne redakcie strácajú.

Mienkotvorné médiá dopustili, aby ich čitatelia odišli k dezinfowebom. A tam im už dostatočne dôkladne za tú dobu vysvetlili, aby sa k štandardným médiám nikdy nevrátili, pretože, ako inak klamú. Títo ľudia sa ocitli v informačných a sociálnych bublinách, to keď im dezinfoweb naservíruje úplné klamstvo, alebo neexistujúcu hlúposť ani nezbadajú. Navyše, dezinfoplátky fungujú ako sekta, dokonca sú návykové.


Prečo sa mohlo stať, že istá časť populácie úplne nenávidí tzv. štandardné médiá? Denníky a niektoré redakcie dlhodobo pretláčajú svoje názory, namiesto toho, aby "čisto" len "natvrdo" informovali. Pretláča sa elektromobilita, vyzdvihuje cyklodoprava. Potom, čo Robert Fico prehral v prezidentských voľbách denne vychádzali komentáre o tom, ako už skončil. Ale, že už teraz ... fakt skončil! Pritom, nemusíte byť skúseným politológom k tomu aby ste vedeli, že Robert Fico len tak, neskončí. Redaktori a šéfredaktori vyjadrujú svoje politické názory na sociálnych sieťach. Niekedy nemajú problém ani uraziť svojich čitateľov. Absolútne dno boli časy, keď sa na Twitteri predbiehali v tom, kto viac urazí ľudí, ktorí mali obavy zaočkovať sa proti Covidu.


Je správne, keď redakcia tímovo prezentuje svoje politické názory, pretláča určité videnie sveta a jeho redaktori spravodajstva taktiež vyjadrujú svoje názory na sociálnej sieti?

V prípade normálnej demokracie a normálneho sveta, (asi) by to nemal byť problém. Avšak v časoch turbulentných a tie teraz nepochybne žijeme, by sa mali mienkotvorné médiá utiahnuť a zahrať sa na tvrdú spravodajskú tlačovú agentúru. Treba priniesť fakty, overené spravodajstvo a názor treba nechať na diváka, alebo čitateľa. Len holé fakty z overených zdrojov, nič viac.


Spravodajstvo TV JOJ si na svojom profile na Facebooku dnes zmenilo titulnú fotku. Medzi nápisom SPRAVODAJSTVO TV JOJ, logom a nápisom webovej stránky je umiestnená stuha vo farbách Ukrajiny.


Aké argumenty ostali v takejto situácií človeku, ktorý vo svojej bubline vyzýva ľudí na sledovanie štandardného, normálneho spravodajstva namiesto dezinformačných? Ako sa dá presvedčiť obecenstvo, že redakcia prináša objektívne spravodajstvo z vojny na Ukrajine v prípade, keď na jej sociálnom profile veje vlajka Ukrajiny? Naozaj je to nutné, vylepovať vakcinačné výzvy, odznaky, vlajky na sociálne profily a jasne tak vymedzovať pohľad redakcie? Takéto činy jednoznačne utvrdzujú dezinformátorov a ich čitateľov v to, že redakcie na Slovensku sú zaujaté. Takéto akty sú pre nich dôkazmi.

Úlohou spravodajskej redakcie je prinášať fakty, informovať obyvateľstvo a nie vyjadrovať solidaritu.

Aj vďaka takýmto zbytočným krokom sa posilňuje vplyv dezinformátorov, na už i tak dosť "informačne rozheganom" Slovensku.


Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:

Facebook: @stevobodor




 

Poznámka: Autor tohto textu v rámci spravodajstva televízie JOJ externe odpracoval 8 rokov. Riešil aj politické a citlivé témy, pracoval na mnohých kritických reportážach voči štátnemu aparátu. Redakcia JOJ vyžadovala vždy len správnosť uvedených informácií v reportáži, do jej obsahu ani štruktúry nezasiahla nikdy.


Commentaires


bottom of page