top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Občania Slovenska zo svojich peňazí zafinancujú vláde jednu z najškodlivejších daní

Daň z finančných transakcií existuje len vo Venezuele a v Maďarsku. Ide o daň, ktorá sa z pohľadu občana platí automaticky v reálnom čase z transakcie ihneď a vybratá daň ešte v ten deň smeruje na účet správcu dane. Infraštruktúru v Maďarsku financovali z verejných zdrojov a časť nákladov sa preniesla na banky. Banky ich preniesli potom na ľudí. Vláda teda infraštruktúru buduje z peňazí tých ľudí, ktorí túto daň neskôr platia.


Prečo je táto daň nebezpečná?

Keď vláda z peňazí daňovníkov postaví infraštruktúru a určí sadzbu dane, neskôr sa bude hrať už len s jej výškou. Samozrejme bude stúpať, zvýšené náklady firmy a bankové spoločnosti budú premietať do cien svojich služieb a občania budú platiť. Vláda bude neskôr daň rozširovať na ďalšie a ďalšie oblasti, presne tak, ako sa to deje aj v Maďarsku. Poškodí to fintech spoločnosti, firmy a teda celé obyvateľstvo, pretože ekonomike, štátu a občanom sa darí len v takom prípade, keď sa darí firmám. Pretože ony sú tie, ktoré štáty financujú vo forme daní.


Táto forma dane podporuje držanie hotovosti, znižuje konkurencieschopnosť , zvyšuje únik kapitálu do zahraničia, obmedzuje inovácie, zvyšuje byrokraciu  aj náklady na kontrolnú pracovnú silu štátnej správy a vracia vývoj fintech riešení späť o dvadsať rokov. Firmy sa transakčnej dani budú vyhýbať , čo môže ešte viac obmedziť príjem platieb kartou.

Potom, čo tento systém zafinancujú ľudia  a budú sa cez neho zdaňovať firmy, príde ďalší krok; keď už raz daňovníci tento systém zaplatili, budú môcť túto daň platiť aj oni.

Kým sadzba dane bude jasná, ako i to, že 5 449 120 obyvateľov sa táto daň dotkne negatívne a zníži inovácie  a tiež životnú úroveň; nie je definované, ako s vybratými prostriedkami bude narábať štát a načo sa vybraté prostriedky použijú. Totiž, aj slovo konsolidácia má na Slovensku iný význam, ako všade inde vo svete. U nás toto slovo znamená: zvyšovanie poplatkov a daní pre občanov, nezlepšovanie služieb pre verejnosť a zvyšovanie platov pre politikov.

233 views

Comments


bottom of page