top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Ako na Threads v EÚ po blokáciách Mety

Gigant sociálnych sietí Meta Platforms (Facebook) v noci 6. júla 2023 spustil svoju ďalšiu sociálnu sieť pod názvom Threads. Štart siete, ktorá kopíruje funkcionality Twitteru chcel pôvodne spustiť až koncom augusta. Avšak potom, čo Elon Musk opäť začal vyvádzať v rámci svojej siete Twitter, šéf Mety Mark Zuckerberg sa rozhodol, že príležitosť využije a Threads spustí o takmer dva mesiace skôr.


V Európskej únii sme mali smolu. Pre neprehľadnú legislatívnu situáciu sa Threads opozdí niekoľko mesiacov. Podľa portálu Independent meškanie novej sociálnej siete Threads je z dôvodu toho, že Meta ešte nestihla pripraviť svoju aplikáciu tak, aby spĺňala (nejasné) normy GDPR a legislatívu EU. V článku Návod, ako mať Meta Threads ešte dnes (aj v Európe) som sa venoval tomu, ako možno obísť blokáciu zo strany Mety.


Zdá sa, že Mete oveľa viac záleží na tom (nevedno zatiaľ prečo), aby sa užívatelia z EÚ reálne k Threads nedostali. Začal blokovať aj prístupy z uzlov VPN. Čo je to VPN, píšem v článku Používajte VPN službu pri prezeraní internetu na cudzej WiFi sieti.


Neskôr vyšlo najavo, že smolu majú tí užívatelia, ktorí si vytvorili Instagramový profil (ten sa viaže na novú sociálnu sieť) v krajinách, kde Threads nie je k dispozícií. Práve prepojenie Instagramových účtov užívateľov na novú sociálnu sieť môže byť z hľadiska regulácie EÚ problém.

Stále existuje riešenie, ako Threads spojazdniť:

  1. Ak máte prepojené účty Facebook vs. Instagram, treba ich od seba odlúčiť v Centre účtov

  2. Zapnite VPN (použite napríklad NordVPN) a zvoľte krajinu, v ktorej Threads je k dispozícií, napríklad USA

  3. Zmeňte v App store krajinu účtu (tu je návod) a stiahnite si Threads z obchodu

  4. Vytvorte si nový Instagramový účet

  5. Vytvorte si Threads účet

  6. Vždy keď zapínate Threads, VPN musí byť zapnuté

Takto vytvorený Instagramový profil je možné v Centre účtov opäť prepojiť s účtom Facebooku.


Predplatiteľom ďakujem za podporu ♥️ Š.

Facebook: @stevobodor


Comments


bottom of page